top of page

Kapitel VIII Tredjeparts Exempel

Tredjeparts exemepel:

The Curious Case of Michael Olunga:


Olunga case är kanske det mest slående då det hände under ungefär samma tidsepok som mina egna uppdrag med Kina. Detta var också en tid då jag hängde mycket med folk i och kring Djurgårdens styrelse/sponsorer den så kallade “gräddhyllan”. Olunga plockades in under försäsong 2016 mest tänkt som bakc up alternativ till dåvarande uppsättning i Djurgården. Han kom från Right to Dream var Kenyan men hade den föredetta sydafrikanske Djurgårdsspelaren Lance Davids som agent. Lance hade varit intrumentell i att sälja in Olunga även om många var skeptiska. Att Pelle Olsson såg Olunga som taktiskt hjärndöd samtidigt som att hans smeknamn var ingenjören var alltid den perfekta ursäkten att skämta till det. Det sades tidigt att han kunde missa de simplaste av löpningarna men också göra de sjukaste målen. Djurgården hade en av sina sämre säsonger Pelle Olsson kickades Dempsey plockades in för att rädda kontraktet började köra långbollar på två fyrtorn och Olunga stormtrivdes. Han gick från back up spelare till Allsvensk start spelare under tiden med Dempsey på sina 13 sista matcher gjorde han 12 mål.

Hans värde var således svår bedömt då han starta säsongen som klar bänkspelare och avsluta den som lagets bästa målgörare.


När Bosse fick en förfrågning från Kina efter goda försäljningar av både Mushkwei och Sam Johnson tidigare drog han till med vad han själv och många i Djurgårdens styrelse såg som ett rån. Nämligen strax under 30M SEK tror att Djurgården efter arvoden skulle landa på dryga 25 M SEK. Detta var ju rena fyndpengar för Djurgården som hade haft spelaren på lönelistan i 8 månader drygt där han låg på en bänkspelares lön dessutom och fått in han gratis. Alla jag kände i DIF var glada och kände att visst var Olunga bra men sådana pengar kunde man inte tacka nej till.


Det som hände sedan var bissart både i media börjades det rapporreras ossamanhängade om olika summor både högre och lägre. Det rådde stor oenightheten om vad som egentligen hände med affären. Sedan gick Lance Davies ut och svinga började prata om att Olunga och Bosse Andersson sviker honom och att han känner att det är helt fel då han känner sig en del av Djurgårdsfamiljen till saken hörde det att DAvies menade på att Olunga höll på att bli manipulerad till att byta agent till Patrick Mörk.

Det som i själva verket skedde och som man har fått reda på i efterhand var att till Bosses förvåning tacka Kineserna ja till Bosses bud men menade på att de inte kunde göra affärer med Olunga’s ombud (Davids) utan försökte försiktigt anspela på att denna skulle byta till Mörk. När de mer subtila hintarna inte hade funkat så Kineserna till Bosse “Du får 10M SEK extra totalt men det förutsätter att agent arvodet blir det dubbla och att det går till Mörk”. Efter det fick Bosse brottom att mäkla fred med Davids, Mörk trollade fram ett NDA och lovade att Davids skulle också få smaka på tårtan, efter det var det tyst som i graven från Davids i media. Olunga blev en av Djurgårdens hittills dyraste försäljningar genom tiderna trumfa bland annat landslagsspelarna Källström och Isaksson.



Kingsley Sarfo



Det här är ett case som jag följt mer på distans. Men det var samma sommar som Malmö dels såg till att placera i princip samtliga av sina 90talist värvningar under den för allmänheten ganska lågt kände agenten Nochi som även kom med i Uppdrag Granskning. De som har fått mest skit i efterhand är den konstiga konstellation av Strand (Mor och Son?) och deras nästan kolonialinspirerade fotbollsakademi soccer soldier. Det sjuka är att media och Uppdrag Granskning hade hela case´t på kornet en bitter Strand irrationell som var redo att röja det mesta (tills Sarfo bestämde sig att återanlita han som agent) och massa information som skulle offentligöras flera år fram pga av de olika stämmningar rörande övergången. Dels MFF tvist mot Sirius rörande deras vetskap om Sarfo “fritidsaktiviteter” och dels Soccer Soldiers tvist mot Sirius. https://www.fotbollskanalen.se/allsvenskan/nytt-besked-jens-t-andersson-straffas-inte-for-sarfo-affar---men-sirius-kan-fal/ I denna artikeln framstår det också att Jens T Andersson som i princip redan jobbade hos AIK när detta hände, anlitades som konsult av Sirius för att hjälpa de sälja Sarfo. Ingen i Sportmedia som tycker det är konstigt och märkligt att Sirius behöver extern hjälp för en nationell övergång som sker mellan klubbar i samma serie? Dessutom för ett arvode på knappa 600 000! Vilket är mer än vad Sirius någonsin lagt på en spelarövergång!

Det finns massa matnyttigt att gräva fram här om man vill gott om källmaterial som redan granskats av UG och andra reportage rörande Sarfos olika turer, dels material alla parter tvingasts lämna till disciplinnämnden och andra instanser för att börja ana hur det nätverket som MFF nyttjade (eller fortf nyttjar) är uppbyggt centralt är att Cypern spelar i detta fallet en central roll för hur agentarvoderna faktureras.





73 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Förord:

Bakgrund: Det här är en aspekt som bara drygt 300-400 personer känner till i Sverige, därför är risken för outning oerhört stor. Bakgrunden till att jag skriver detta är denna att aspekten är för att

Kapitel I: Pengatvätt som samhällsfenomen:

Pengatvätt har väl alltid förekommit så länge man har applicerat någon form av skatt. Svenska Wiki definierar detta på två sätt: Svarta pengar kan vara av två slag: Pengar som erhållits direkt frå

Kapitel II: Pengartvätt inom Fotbollen:

Pengartvätt har alltid förekommit inom professionell fotboll. Sporten bjöd in till det på ett oskyldigt sätt men samtidigt uppenbart. Vi kan gå tillbaka till tidigt 1900 tal då de första Engelska och

Inlägg: Blog2_Post
bottom of page